Wednesday, 1 May 2013

PROSEDUR PENGAMBILAN SIJIL NIKAH & KAD NIKAH KUALA LUMPUR

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

Hy pretty brides, brides and my lovely readers...

previous entry mila ada bagi tau nak amik kad kawen, sebenarnya kad perakuan nikah... hohohoohooo... syiok pulak panggil kad kawen =p

prosedur nye sangat lah mudahhh... siyes.. tak tipu...

korang hanya perlu bawak sijil nikah sementara if x dpt lagi sijil nikah original...
sijil nikah sementara ni sijil yang kita dapat selepas majlis akad nikah...

if korang nikah dkt Kl, tempat yang korang perlu pergi buat kat nikah ni adalah di pejabat JAWI,KUALA LUMPUR...

location nye , berdepan dgn masjid negara...

masa ktrg dtg , siyesly, lost gile.. wehh...mau p mana ni? bapak besar bangunan diee... then, tanya pakcik guard dkt situ... 

1stly, bile dah sampai dkt JAWI, korang cari escalator tinggi... dkt situ, hanya ada satu je escalator tinggi, boleh nampak punya... then, dari escalator, g ke bangunan sebelah kanan korang... 

then, masuk, terus naik tangga ke tingkat 3

dekat sini, korang kena amik number dolu...

since ktrg x amik lagi sijil original, jadinya ktrg amik no, untuk amik sijil, then, br amik no untuk buat kad nikah...

procedure ni tak sampai 30min... 

sangat cepat!

good job Jawi!

hee... gambar yang ada pada kad tu akan di ambil time tu jgk, mcm gambar passport.. die akan amik sampai kite kata ok...

pakaian?

mila pakai baju kurung dan bertudung... rasanya, tak pakai baju kurung pon tak pe, yang penting bertudung...

en Qayum pulak pakai kemeja jalan2 dan bersongkok... sebenarnya, tak pakai songkok pon x pe... x di wajibkan pon... tapi, negeri lain, Mila tak sure...

simple kan...

meh nak tempek kad nikah ktrg...


till then,

salam sayang,

Mila

8 comments:

  1. ada cip kan. hehehe. nina pun baru dpt ritu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a..tp, apa function cip tu erkh? blurrr japp...

      Delete
  2. hehe..yana xde kad nikah lagi..gendung lah sijil gedabak kehulur-hilir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai...p buat dear..kejap je buat nya...
      jenuh jgk dh gedung sijil nikah tu kehulur kehilir... heee...

      Delete
  3. nikah beda negara dan nikahnya diluar malaysia dapat kad nikah pula tak

    ReplyDelete
  4. nikah beda negara dan nikahnya diluar malaysia dapat kad nikah pula tak

    ReplyDelete
  5. Nak tanya...gambar kena bawa sendiri atau ada tangkap kat Jawi?

    ReplyDelete