Wednesday, 17 April 2013

PRE HONEYMOON : MEDAN, DAY 1

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

Hy pretty brides to be, brides and lovely readers...

selepas je majlis side Mila hr tu, ktrg terus g pre honeymoon dkt medan, plan asal, nk rehatkn diri dekat2 je... tp, gatal tangan check tix air asia, dpt pulak hrga promotion.. total tix yg ktrg byr untuk ke medan, hanya RM320... ni hrga dua org n total pergi balik... murah kan.. tp, ktrg kena byr lbh...(details, sila bc di bawah... heee)

bila dh start beli,mula lah sesi men google tentang medan... bnyk juga lah review oleh blogger sblm2 ni yg ke sana... tmpt yang mesti pergi apabila di medan, haruslah lake toba dan berastagi..

berpandukn review oleh para blogger yg prnh ke sana, mila susun jadual ktrg...bermula dgn 

DAY 1: KUALA LUMPUR - MEDAN - DANAU TOBA

supposely tix ktrg 740, oleh kerana smpi LCCT 730, jd nye x smpt check in...time ni dh rs mls nk g... hukhuk... sape suh lmbt bgn kan... nsb baik along mila pujuk, so, ktrg terpksa beli tix br which is costnye 500++, gulp skjp... x pasal2 melayang duit cm gitu je... mmg memorable betul, lps ni tobat x nk lwt lg... ececeh...ada pulak lps ni erkh...ngeeee...
next flight 830, alhamdulillah smpt check in...



bye..bye..


selamat sudah berada dlm flight... fobia sggh bile kena tggl... huhuhu...

waktu kuala lumpur dan medan beza 1 jam, jd nye, ktrg selamat tiba di medan jam 830 waktu tempatan... sampai je terus call pak supir... sbb time ktrg keluar, x nmpk pula tanda nama, sekali ada sorang mamat ni tegur... pak qayum? Sy tggu di sana tadi, pak ngak nmpk ya? Huhuhu... rupanya die tggu dpn pintu keluar, ktrg je yg x nmpk..

pak supir ni ktrg cntct dh lm... nama nya pak rizal, memandangkan pak rizal ada kerja time ktrg dtg hr tu, jadinya, yang bawak ktrg jalan2, adalah sepupu beliau, pak Saiful...

kendereaan ktrg selama 3 hari di medan adalah INNOVA.. super besar untuk tetamu seperti kami... hee...yalah , 2 orang je pon, bukan nye ramai.. alhamdulillah, perjalanan menjadi lebih selesa , sbb nak baring ke, nak tido ke, nak bersila ke, semuanya boleh.... hohohoho...

hari pertama kami di medan, kami terus di bawa ke Danau Toba, perjalanan ke Danau Toba dari kota medan mengambil masa selama 5-6jam...
sangat jauh bukan... jadinya, sepanjang perjalanan, adalah kami berhenti untuk makan...



kami berhenti makan dolu di Rumah Makan Beringin Indah - Burung Goreng 

sepanjang 3 hari di medan, lauk di rumah makan beringin indah yang paling sedap, cuma, Mila dan Qayum tak berapa reti makan burung, lauk lain ktrg bedal...heee....

perjalanan di teruskan, ada sesuatu yang menarik ketika dalam perjalanan. kami di bawa melalui sebuah pekan yang kiri kanan nya menjual dodol... nampak menarik, jadi, kami mintak pak saiful berhenti sekejap.



ktrg hanya beli 1 packet dodol pandan dan 1 packet dodol durian, dodol durian paling mila suka... if x silap, satu packet RM6 . menyesal tak beli banyak2 untuk gift kepada keluarga sebab bile ktrg balik kl, rasa dodol ttp sama... sedaaaapppp....

perjalanan di teruskan,

kami tiba di danau toba sekitar jam 330 ptg, 

sangat lah kagum dengan keindahan di sini, jadi, jom kte layan gambar


jeti untuk ke pulau samosir

pulau samosir ni adalah sebuah pulau kecil di tengah2 tasik Danau Toba. Kebanyakkan yang tinggal di sini adalah dari kaum batak

pengangkutan ke pulau samosir adalah feri, jadinya, perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 30-40 minit... dan feri ni ada jadual perjalanan... lama jugak lah ktrg tunggu untuk feri berjalan... tapi, takpe, sebab di hidangkan dengan panorama yang menarik.


haaa... itulah hotel penginapan kami di danau Toba, Danau Toba Cottage

(tepi tasik dan di atas bukit)




suami & isteri... kagum sangat dgn keindahan bukit kat belakang tu... cantik kannnn...

owhhh...untuk pengetahuan, cuaca di danau toba boleh dikategorikan sejuk, lbh krg 20-25 Celcius, waktu malam lagi ler sejuk... paling sejuk masa ktrg dalam feri untuk ke hotel, time ni, angin nye x yah ckp lahhh... sejuk ko mainnn...


suasana di Pulau samosir...

dekat sini, banyak gile kedai gift... macam2 ada2... paling menarik, key chain berbentuk rumah batak... cantik sesangat... ktrg borong bnyk gile key chain tu...

dekat sini juga kena pandai tawar menawar, ktrg hampir kena tipu kottt... tips ketika berada di sini, try jalan2 dolu dan bandingkan harga di semua kedai sebelum beli... sbb diorg ni pandai je tekan kaw2 dekat pelancong mcm kite...





muzium BATAK... x berkenan sangat g muzium ni... banyak patung2...




sementara nak tunggu feri jalan, ktrg lepak tepi tasik...

sangat lah cantik...

lagi2 di hidangkan dengan telatah kanak2 di sini, selamba je diorang berenang... padahal kedalam tepi tasik ni mencecah 20m

if mila, dah tenggelam dahhh... hahahaha


okeylah...tamat sudah hari pertama kami di Medan... insyaALLAH mila share 2 nd day kami di Medan di entry seterusnya...

dan di sini , Mila sertakan details ketika kami di Medan

TIX FLIGHT - RM140 + RM180 (return tix by Air Asia with 1 person, 20kg luggage)
PAK SUPIR - 1.7 JUTA RUPIAH (by Innova, Pak Rizal +6285275603660)
1st Nite - Danau Toba Cottage RM100 , booking by Agoda
2nd Nite - The Hill Resort, Sibolangit RM200, booking by Agoda

till then,

salam sayang,

Mila

6 comments:

  1. waahh...bahagianya.thanx for the details,mana tau esok2 tertekan jugak tiket pegi medan..huhu

    ReplyDelete
  2. best nye..! Sya mmg antu dodol taw Mila. da bc few blogs b4 ckp dodol kt sane sedap2. tringin nye.. hrp2 ad La rezki nk g sane 1day.. huhu

    ReplyDelete
  3. Imah hari tu time air asia wat promotion jumpa tiket murah gi medan. Harga less than RM 200 utk 2 org tapi sebab utk tahun depan cam was2 ckt nak ambk sbb husband imah banyak kursus. xdpt lg jadual utk next year. Tapi bila tengok entri Mila ni rasa cm rugi je tak booked hari tu. haha..lantakla kalu burn pun kn? beli je dulu. hehe..

    ReplyDelete
  4. mila murahnya....air asia asyik penuh je...booking...murahnya pakej mila

    ReplyDelete
  5. mila..... ingt sy lagi x? yg guna pelamin awak.. duk ampang kawan raihan.. mmg plan nak g danau toba.. sbb mcm cntik je.. skali search2.. baca ni tgk muka awk.. hahaha.. excited sungguh... btw, thanx for sharing.. :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete