Wednesday, 17 April 2013

PRE HONEYMOON : MEDAN, DAY 1

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

Hy pretty brides to be, brides and lovely readers...

selepas je majlis side Mila hr tu, ktrg terus g pre honeymoon dkt medan, plan asal, nk rehatkn diri dekat2 je... tp, gatal tangan check tix air asia, dpt pulak hrga promotion.. total tix yg ktrg byr untuk ke medan, hanya RM320... ni hrga dua org n total pergi balik... murah kan.. tp, ktrg kena byr lbh...(details, sila bc di bawah... heee)

bila dh start beli,mula lah sesi men google tentang medan... bnyk juga lah review oleh blogger sblm2 ni yg ke sana... tmpt yang mesti pergi apabila di medan, haruslah lake toba dan berastagi..

berpandukn review oleh para blogger yg prnh ke sana, mila susun jadual ktrg...bermula dgn 

DAY 1: KUALA LUMPUR - MEDAN - DANAU TOBA

supposely tix ktrg 740, oleh kerana smpi LCCT 730, jd nye x smpt check in...time ni dh rs mls nk g... hukhuk... sape suh lmbt bgn kan... nsb baik along mila pujuk, so, ktrg terpksa beli tix br which is costnye 500++, gulp skjp... x pasal2 melayang duit cm gitu je... mmg memorable betul, lps ni tobat x nk lwt lg... ececeh...ada pulak lps ni erkh...ngeeee...
next flight 830, alhamdulillah smpt check in...



bye..bye..


selamat sudah berada dlm flight... fobia sggh bile kena tggl... huhuhu...

waktu kuala lumpur dan medan beza 1 jam, jd nye, ktrg selamat tiba di medan jam 830 waktu tempatan... sampai je terus call pak supir... sbb time ktrg keluar, x nmpk pula tanda nama, sekali ada sorang mamat ni tegur... pak qayum? Sy tggu di sana tadi, pak ngak nmpk ya? Huhuhu... rupanya die tggu dpn pintu keluar, ktrg je yg x nmpk..

pak supir ni ktrg cntct dh lm... nama nya pak rizal, memandangkan pak rizal ada kerja time ktrg dtg hr tu, jadinya, yang bawak ktrg jalan2, adalah sepupu beliau, pak Saiful...

kendereaan ktrg selama 3 hari di medan adalah INNOVA.. super besar untuk tetamu seperti kami... hee...yalah , 2 orang je pon, bukan nye ramai.. alhamdulillah, perjalanan menjadi lebih selesa , sbb nak baring ke, nak tido ke, nak bersila ke, semuanya boleh.... hohohoho...

hari pertama kami di medan, kami terus di bawa ke Danau Toba, perjalanan ke Danau Toba dari kota medan mengambil masa selama 5-6jam...
sangat jauh bukan... jadinya, sepanjang perjalanan, adalah kami berhenti untuk makan...



kami berhenti makan dolu di Rumah Makan Beringin Indah - Burung Goreng 

sepanjang 3 hari di medan, lauk di rumah makan beringin indah yang paling sedap, cuma, Mila dan Qayum tak berapa reti makan burung, lauk lain ktrg bedal...heee....

perjalanan di teruskan, ada sesuatu yang menarik ketika dalam perjalanan. kami di bawa melalui sebuah pekan yang kiri kanan nya menjual dodol... nampak menarik, jadi, kami mintak pak saiful berhenti sekejap.



ktrg hanya beli 1 packet dodol pandan dan 1 packet dodol durian, dodol durian paling mila suka... if x silap, satu packet RM6 . menyesal tak beli banyak2 untuk gift kepada keluarga sebab bile ktrg balik kl, rasa dodol ttp sama... sedaaaapppp....

perjalanan di teruskan,

kami tiba di danau toba sekitar jam 330 ptg, 

sangat lah kagum dengan keindahan di sini, jadi, jom kte layan gambar


jeti untuk ke pulau samosir

pulau samosir ni adalah sebuah pulau kecil di tengah2 tasik Danau Toba. Kebanyakkan yang tinggal di sini adalah dari kaum batak

pengangkutan ke pulau samosir adalah feri, jadinya, perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 30-40 minit... dan feri ni ada jadual perjalanan... lama jugak lah ktrg tunggu untuk feri berjalan... tapi, takpe, sebab di hidangkan dengan panorama yang menarik.


haaa... itulah hotel penginapan kami di danau Toba, Danau Toba Cottage

(tepi tasik dan di atas bukit)




suami & isteri... kagum sangat dgn keindahan bukit kat belakang tu... cantik kannnn...

owhhh...untuk pengetahuan, cuaca di danau toba boleh dikategorikan sejuk, lbh krg 20-25 Celcius, waktu malam lagi ler sejuk... paling sejuk masa ktrg dalam feri untuk ke hotel, time ni, angin nye x yah ckp lahhh... sejuk ko mainnn...


suasana di Pulau samosir...

dekat sini, banyak gile kedai gift... macam2 ada2... paling menarik, key chain berbentuk rumah batak... cantik sesangat... ktrg borong bnyk gile key chain tu...

dekat sini juga kena pandai tawar menawar, ktrg hampir kena tipu kottt... tips ketika berada di sini, try jalan2 dolu dan bandingkan harga di semua kedai sebelum beli... sbb diorg ni pandai je tekan kaw2 dekat pelancong mcm kite...





muzium BATAK... x berkenan sangat g muzium ni... banyak patung2...




sementara nak tunggu feri jalan, ktrg lepak tepi tasik...

sangat lah cantik...

lagi2 di hidangkan dengan telatah kanak2 di sini, selamba je diorang berenang... padahal kedalam tepi tasik ni mencecah 20m

if mila, dah tenggelam dahhh... hahahaha


okeylah...tamat sudah hari pertama kami di Medan... insyaALLAH mila share 2 nd day kami di Medan di entry seterusnya...

dan di sini , Mila sertakan details ketika kami di Medan

TIX FLIGHT - RM140 + RM180 (return tix by Air Asia with 1 person, 20kg luggage)
PAK SUPIR - 1.7 JUTA RUPIAH (by Innova, Pak Rizal +6285275603660)
1st Nite - Danau Toba Cottage RM100 , booking by Agoda
2nd Nite - The Hill Resort, Sibolangit RM200, booking by Agoda

till then,

salam sayang,

Mila

7 comments:

  1. waahh...bahagianya.thanx for the details,mana tau esok2 tertekan jugak tiket pegi medan..huhu

    ReplyDelete
  2. best nye..! Sya mmg antu dodol taw Mila. da bc few blogs b4 ckp dodol kt sane sedap2. tringin nye.. hrp2 ad La rezki nk g sane 1day.. huhu

    ReplyDelete
  3. Imah hari tu time air asia wat promotion jumpa tiket murah gi medan. Harga less than RM 200 utk 2 org tapi sebab utk tahun depan cam was2 ckt nak ambk sbb husband imah banyak kursus. xdpt lg jadual utk next year. Tapi bila tengok entri Mila ni rasa cm rugi je tak booked hari tu. haha..lantakla kalu burn pun kn? beli je dulu. hehe..

    ReplyDelete
  4. mila murahnya....air asia asyik penuh je...booking...murahnya pakej mila

    ReplyDelete
  5. mila..... ingt sy lagi x? yg guna pelamin awak.. duk ampang kawan raihan.. mmg plan nak g danau toba.. sbb mcm cntik je.. skali search2.. baca ni tgk muka awk.. hahaha.. excited sungguh... btw, thanx for sharing.. :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  7. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.


    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL

    ReplyDelete