Thursday, 25 April 2013

Solemnization Revew#7: Nikah Attire

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

Hy pretty brides to be, brides & my lovely readers...

alhamdulillah... usia perkahwinan ktrg dan sebulan berlalu, rasa macam baru je semalam... hee... org kata, masih pengantin baru... =)

ktrg pon belum sempat lagi nak ziarah kaum keluarga... sadis kan... hukhukhuk...

sambung cerita majlis pernikahan hr tu... one of my Favorite, baju nikah =)

baju nikah Mila dari kain chiffon, beli 10meter sbb nak kain flowy
then, 4 meter kain satin putih untuk lining
tambahan 2 m untuk veil, 1.5m untuk shawl

Mila tempah jahit kurung moden dkt tailor wedding galore, price? RM250 agak mahal if nak compare dgn butik Suffia... 
Jahitan? tip top... mmg terbaik...

lace dan beding, Mila DIY

TOTAL DAMAGE , lbh krg RM900 ++ 

banyak jugak kan... hahahha... br sedar... =.='

nasib baik beading buat sendiri, if tak, mau beribu riban habis...

tskk...tssskk.... tttssskkk...


Ni masa 1st fitting... baju kosong jee...

so, Mila decide nak tambah bunga-bunga cinta... hee... 
gagahkan diri jahit benda alah ni...


bunga color hijau tuu... jenuh jgk nak buat satu-satu... hee... mila pernah cerita dlm ENTRY FABRIC FLOWERS
sowiii... Mila tak sempat lagi nak buat tutorial, insyaALLAH, later erkh... maaf untuk yang menunggu...

HMMM... sebenarnya, baju nikah ni ada drama sikit... hukhukhuk... masa mula-mula start beading, mila jahit rapat2... then, rasa cam buruk, jadi Mila buka balik... sengal kan... time tuh dah nak siap dahhh... huehuehue...

untuk lace, Mila cari lace color silver, patch dkt tangan, bawah baju dengan keliling veil...

untuk tudung, mila potong hujung lace je...sbb x nak heavy...








detailing....

dkt tudung tu, Mila tampal batu rhinestone color putih, bg effect bling..bling... hakhakhak... bling la sangat... -.~

untuk veil pulak, mila gunakan 2m kain chiffon dari bidang 60', jadinya sangat labuh... mmg jenuh lah nk menjahit beading nye since mila patch lace keliling...







detailing keliling veil...

baju en Qayum pulak, ktrg beli dh siap dkt jalan tar, harga asal RM150, dpt discount 50%... hee...kain dari quality yang baik... mmg puas hati sesangat...

sampin en Qayum pulak, beli dkt kedai sampin area jalan Tar jugak... sangat expensive, tp, Mila suka sangat... price, RM300 , much more cheaper dr Jakel... =)



songket hijau....

masa mula-mula nak decide warna baju nikah, mmg kompius jugak.. sbb x nak lah pki putih semua...nnt x leh nak pakai balik... jadi mila go for off white... sbb x putih sgt... creamy sikit... then, mix dengan fabric flowers color hijau... beading pulak, white and green... rasanya raya ni nak pki balik baju nikah...tukar tudung color putih and it should be ok... =)

pendapat mila, if brides to be dkt luar tu masih kompius either nak jahit sendiri or sewa baju nikah, mila cadangkan better buat sendiri if baju nikah yang di sewa itu melebihi RM500... macam membazir je bayar sesuatu yang hanya pakai sehari, then, kena pulangkan balik kan... if dapat sewa murah... x lah rasa ralit sangat.. hee... just opinion, yang pasti, pilihan, di tangan anda...

till then,

salam sayang,

Mila

p/s: en Qayum otw balik umah, ktrg nak p buat kad kawen... dh lewat sgt ni... ohhhww... lagi satu, mode honeymoon is turn on... mlm ni dh nk gerak p terengganu... dah rasa bau laut dah ni... hehehhe... 


14 comments:

  1. nak p buat kad kawin??? cantik baju mila..mesti rasa puas hati dan berbaloi2 kn..baju ayong nanti cmne la rupenye agaknya...hohohoiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha...buat kat nikah la syg...aka kad kawen kedua... hahahhaha...
      mmg rasa puas hati, sbb buat sendiri.. dari material, design, beading... heee... insyaALLAH, baju ayong nanti meletop punya... =)

      Delete
    2. 0...igt kad kawin ape td...hehehe....

      Delete
  2. imah suka baju mIla ni. Cantik! cantik! cantik sgt2!!!!

    ReplyDelete
  3. suka mila touch up baju tu.cantik sgt.mila, kat mn mila beli patch lace tu.cantik.kt jakel mhl sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sarah... Lace tu mila beli dr supplier...if sarah nk, boleh je mila belikan, semeter RM35, ada 2 layer...T

      Delete
  4. hehehe..igt g buat kad kahwin ape la td...
    ingatkan ade lagi majlisnya...

    pasal kad kahwin tu xberapa faham sangat la mila..
    masa after kite selesai akad tu, tok kadi just bagi satu salinan je kan surat sijil nikah

    then after 2month baru boleh pergi buat kad kahwin yea?
    camne yea?

    mohon pencerahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...bikin gempak je kan...

      Rasanya x yah tggu 2month, cz biasnya seminggu je sijil nikah dh siap, untuk kad nikah, just bwk salinan sijil nikah yg kte terima masa hr akad...

      Delete
  5. kitorg dah 5 bulan kawen pun ada org pgil pengantin jugak lg... hahaha kelakar (^_^)

    bestnya honeymoon~

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 bulan dh kawen, mmg masih pengantin baru apa.... :) heheheeehehehe...

      Delete
  6. cantek La Mila. jenuh nk tarok beads nih kan.. hehhe. tp mmg puas ati La

    eh, murah La bj hubby Mila. kt kdai mane yang???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sya... Mmg jenuh jgk nk jahit beads tu semua... Huehuehue...

      Baju Qayum, ktrg brli dkt area jln tar... X ingt kedai apa.. Tp, kt situ mmg bnyk org jual baju kurung, baju melayu, tudung etc... Bnyk kedai yg jual...

      Delete
  7. salam.. kak nak tnya la butik suffia ni yg dkat alam damai tu ke?

    ReplyDelete