Wednesday, 21 May 2014

TIPS KETIKA BERCUTI DI KOREA PART 1

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

ni tips & pengalaman Mila selama 5 hari di seoul, korea. hope berguna untuk korang yang nk ke sana =)

1. PERSEDIAN SEBELUM BERTOLAK - FLIGHT TICKET & ACCOMMODATION, kalau takde dua ni cmno nk g and dok kat korea?! hee... Mila mmg peminat tegar airasia.go! hari tu p bali ponn beli dekat sini! almaklumlah, cita2 tinggi melangit, tapi, budget ciputt aje... makanya, guna lah kaedah ini! Mila beli bulan 8, 2013. masa ktrg beli tu dapat RM1200/pax untuk return flight + accommodation 4NITE dekat KIMCHEE MYEONGDONG GUESTHOUSE. sehari sblm Mila beli, Along Mila dah beli untuk die dgn kawan2 nya, untuk return flight + accommodation 6NITE dekat gueshouse yang sama RM1100/pax. lagi murah dari yg mila dapat! jelesss ok! Price memang berubah2 tau, tak menentu, jadinya, klu dapat yang murah tu, terus grab!


ohoiiii..murah ni, p langkawi next year untuk dua org sekali hotel price dr RM442 shj!

2. PERSEDIAN SEBELUM BERTOLAK - MONEY CHANGER, ni penting! sebab kalau boleh dapat rate yang murah... mila dah survey, banyak yg bagi tau, money changer yang murah dekat mid valley, betul2 sebelah excalator tingkat bawah sekali , sblh KFC =) rate yang ktrg dapat 1000KRW RM3.24
1000KRW ni nilainya macam RM1 kita, contoh, air coke botol dekat seoul 1900KRW, dekat sini, lbh krg RM2.20.. haa.. gitu... tapi, kalau nk convert, mmg menangis air mata darah lah... nilai coke dekat sana, lbh krg RM6.15! Mau nya tak nangis! heee... tapi, bila dah berbelanja dekat sana, tak yah nk convert sangat, nnt spoil mood bercuti tu =)


masa tukar hari tu, org money changer tu bagi ktrg semua duit 10000KRW, tebal wallet bapak QAYUM. hee..

3. PERSEDIAN SEBELUM BERTOLAK - LUGGAGE, ini pon sangat penting, ktrg bawak satu je beg luggage yang bosar gedabak, semua sumbat dalam tu... stock makanan, baju dll, macam ktrg g waktu spring, tak yah bawak winter coat, bawak coat biasa je..tapi, bosar jugak, jadi jadikan sbgi hand luggage. 2 hari sblm berlepas, Kakak Mila dh check in kn tuk ktrg semua, and beli luggage & makanan masa dlm flight. Hanya en qayum sorang je yang beli luggage, RM69 untuk 20KG, under nama Mila, ktrg tak beli, sbb bawak beg 1 je kan, yang lain macam beg belakang, hand beg, coat, semua hand luggage.

4. PERSEDIAN SEBELUM BERTOLAK - MAKANAN, dah nama org melayu, jadinya p mana2 pon nak makanan ala2 melayu kan, sebelum bertolak, masa beli luggage, kakak mila belikan jugak makanan untuk di makan dalam flight, mau tak nya, kang berlapar dalam flight, 6jam 10min perjalana tuuu... dan macam biasa, yang menjadi feveret, nasi lemak pak nasir, klu beli online dapat RM13 sahaja , nasi lemak beserta air mineral, murah sgt! sbb klu nak beli dlm flight, nasi lemak shj, RM15 + air mineral RM4, TOTAL RM19, so, penjimatan yang banyak di situ!
selain makanan dalam flight, ktrg bawak juga sambal ikin bilis kering yang di bekal oleh ibu Mila, makan dgn maggi goreng pepagi buta, di tambah pula dengan sambal sreng wak nang, mmg rasa very the malaysian tau, memang marvelous hari2 kami di seoul. hahhaha. tidak lupa juga biskut & coklat!
ktrg jugak bawak makanan yang siap macam nasi beriyani kambing brahim, ayam masak rendang brahim dan nasi tomato brahim. yang ni senang, masuk je dalam microvave, tunggu 2 min, siap!


ktrg beli yang ni! berlambak dekat carefour, RM9/box if tak silap


haaa..nmpk tak botol bulat kat meja tu? tulah sambal sreng wak nang, RM12/botol, yang ni nnt mila try buat entry khas k. memang sedap gilosss sambal sreng ni!
*makan makanan korea dgn sambal sreng.. kelass mak jah!

5. PERSEDIAN SEBELUM BERTOLAK - PAKAIAN, sebelum pergi, Mila mmg selalu check forecast cuaca dekat Seoul sepanjang kami berada di sana nanti, average suhu dari 8-24 celcius, jadi, memang bawak baju yang sesuai. klu tak tahan sejuk, ktrg pakai je sarung tangan yang nipis, beli dekat daiso, RM5 shj! hee... stokin pon kena bawa, sebab hari2 jalan turun naik tangga, beratus2 meter sbb subway dekat seoul ni memang dasyat, sampi 7 lapisan bawah tanah. lepastu, jalan nya berbukit2, penattt tapi best sbb tak berpeluh =)
erkhhh, jangan lupa pakai kasut! jangan buat gile nk pakai selipar jepun kt sana! jalan semua jauh2!


tengok anak panah tu.. kena turun tangga selepas keluar dari train! hee... owhh...jangan di lupa payung! sblm ktrg keluar, org yg jaga guest house tu suh ktrg bawak payung sbb cuaca hari tu dijangka hujan. memang betul pon, hujan turun dgn lebat nya! dan sejukkk sangat!
*abaikan muka senget mila tu dan baju yang kembonnnggg! heee...
*payung tu pinjam guesthouse punya =)

6. PERSEDIAN SEBELUM BERTOLAK - FIZIKAL & MENTAL, ini sangat penting! sebab korang kena send mind dari awal, bila dh bercuti secara backpackers ni, Fizikal & Mental kena kuat! bayangkan transportation dekat sana, kebanyakkn ktrg guna subway & bas , nak menapak dari guesthose ke subway, lps tu dalam subway station pon kena menapak lagi... fuhhh... letih tau! jadi, kna set mind, dekat sana mmg banyak berjalan, jadi siap kan diri anda! jangan lupa bawak tiger balm or seangkatan dengan nya. couse malam2 bila dh penat boleh lah sapu / mengurut kaki tuuu... (erk..saya la tu..kaki sakit sepanjang di sana! balik malaysia ok pulak, maybe sebab cuaca sejuk jadi kaki cepat cram!) Mental kena kuat jugak, sebagai contoh, if nk ke namsan tower waktu malam, mmg jauh jugak nk berjalan dr subway myeongdong ke cable car station, naik bukit lagi! tapi, enjoy je dgn pemandangan, agak2 letih, rehat jap, singgah beli strawberry! itu yang ktrg buat. owhhh. terinagat strawberry seoul, besar & manis!


entrance cable car namsan tower.
dari bawah, memang akn nampak namsan tower ni berkelipan menerangi malam anda di sana! heee... mmg berbaloi naik bukit nk ke sini!
owwwhhh,lagi satu, jangan di lupa bawak lip balm, bibir ktrg kering sangat tau masa kat sana, botol air pon jgn di lupa, sng nk minum masa tgh jalan2 =)
kalau tak thn sejuk, boleh beli kopi machine diorang 300KRW sekali minum =) lbh krg RM1
berlambak2 dekat subway and tepi2 jalan =)

fuhh! panjang sangat dah tips yang mila bagi ni, nanti kita sambung part 2 erkh... 

till then,

salam sayang,

MILA










42 comments:

  1. Aucchh! Bestnyaaa. Good tips. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe..tips biasa2 je dear, berdasarkn pengalaman =)

      Delete
  2. Woooo bestnye. Murah la gi langkawi siap temoat tnggal 400++. Nak check price tcket prgi tempat lain jugak la hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. weee...best tau dijah! beli time promotion.. heheheh =)

      Delete
  3. wah..best2 entry ni.tak sabar tunggu next entry.nanti mila cerita sekali berapa budget yang habis di sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee. insyaALLAH part 2 kan muncul dalam beberapa hari ni.. mila citer sekali budget okeyh =) heee...

      Delete
  4. Salam kenal, thx sudi share tips yg sangat berguna nie...anyway saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal puan Rose =) terima kasih sudi singgal blog Mila =) will follow you back =)

      Delete
  5. Salam sis..nak tny sis pg sndri ir under travel agent?

    ReplyDelete
  6. Waahh.. bestnyer... =)
    Sesat tak kat sana? hehe..
    Teringin jugak nak pergi..
    Orang kat sana boleh speaking x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesat juga, tapi, jangan risau, selalu refer map subway, insyaALLAH ok =) atau download subway app dkt handphone =) org dekat sana yang muda2 boleh speaking sikit2, yang tua, mostly tak reti. hihihi

      Delete
  7. Assalam mila...waah bestnye...teringin sgt nk ke korea ni..sronoknye tengok mila travel here & there..anyway thx for yhis sharing mila.. (dalam kepala dah angan2 mak jemah tak sudah2 nih)

    AirAsia sila laa jemput saya ke korea hujung tahun ni ye..Inshaa Allah..amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam puan, terima kasih sudi blog walking di blog Mila =)

      Delete
  8. Salam alaik, pakej Melancong ke Korea yang murah , berpatutan dan baloi-baloi, tour guide Malaysian, maka mudah untuk mengetahui info-info di Korea nanti, jangan tunggu lama lama hubungi saya segera

    whatsapp : 0175367426 insyirah
    emel : melancongmurahbaloi@gmail.com
    instagram : melancong_murah_baloi

    ReplyDelete
  9. Salam mila, ada tentatif x.. Klu ada emel kt sy liakifli123@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam Lia, tentatif sent! Mila dh email =)

      Delete
  10. Salam Mila...saya nak ke korea April ni...suhu sane cmne ye skrg??boley tak send tentatif dekat saya Marwienda@gmail.com....thank You

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam Miera =)
      suhu di korea pada bulan april, lbh krg 6-19 celcius, boleh check forecast before depart. tentatif mila dh email, nnt check ya.. happy holiday!

      Delete
    2. salam mila, boleh email kte tak guest house dgn tentatif mila hari tu..kte plan nk g korea bulan 9 ni. :)

      hw_siti@yahoo.com

      Delete
  11. Saya dah pergi 14-22 Disember 2014. Best giler...

    ReplyDelete
  12. Assalam Mila, boleh send tentatif kt email sy. andreisyafiq@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Email sy tentatif, bole? nurjahirahjanudin@gmail.com. Thanks

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum sis mila, sorry kalau lambat. Boleh tak nk mintak sis mila send tentatif kat email sy alia_ismail22@yahoo.com

    Tqvm :)

    ReplyDelete
  15. Tak pernah lagi pergi Korea dengan wife dan anak-anak

    Haritu pergi Korea dengan budak2 opis

    Pastu wife pergi Korea backpack dengan kawan2 dia.... huhu....

    ReplyDelete
  16. Best!! Tq for the tip.. Harap2 next year Jan smpi la

    ReplyDelete
  17. Hi mila.. nk tnya kt sana ade jual jaket yg plus size x?

    ReplyDelete
  18. Hi sy nk tnye,hrga airasia go tu ada charge tmbahan lain x...mksud sy bl dh booking tu aa x tambahan lain utk luggage,mkn smua.tq.
    efy_yatie@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  19. Bestnya....maknanya kalian masak sendiri yer!

    ReplyDelete
  20. Bestnya....maknanya kalian masak sendiri yer!

    ReplyDelete
  21. Bestnya....maknanya kalian masak sendiri yer!

    ReplyDelete
  22. Best...thanks tips nya.tp AR nk pg dgn anak2 n baby musim sejuk ni. Ada tips lg x? Huhu

    ReplyDelete
  23. Salam.. mila.. insya' Allah I nk gi sna backpacker next year.. can I get ur contact n0? Bleh send kt email afra_hud1411@yahoo.com thank you 😊

    ReplyDelete
  24. info menarik untuk saya guna nanti. tq

    ReplyDelete
  25. Salam singgah,nak tanya RM1200 tu price utk ticket + accomodation kat Guest House disana ke?

    ReplyDelete
  26. PAKEJ 4 HARI 3 MALAM MEDAN - DANAU TOBA


    "DAY 1

    TIBA BANDARA INTERNASIONAL KUALANAMU MEDAN ("WELCOME TO MEDAN")
    PERJALANAN KE LAKE TOBA
    MAKAN TENGAHAN (LUNCH)
    SINGGAH KEKEDAI PATEN (SHOPPING KACANG TUMBUK YANG BERNAMA TING-TING , TANG-TANG , TUNG - TUNG ,PING-PING , PONG-PONG
    TIBA DI PARAPAT (LAKE TOBA)
    CHECK IN HOTEL DANAU TOBA INTERNATIONAL COTTAGE
    MAKAN MALAM DINNER
    ISTIRAHAT
    TOUR PERTAMA BERAKHIR

    "DAY 2 "

    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    MENAIKI FERRY MELAWAT KE PULAU SAMOSIR
    SINGGAH KE TOMOK MENGENAL SEJARAH SEJARAH TOMOK
    BALIK KEDANAU TOBA
    MAKAN TENGAH HARI
    TOUR KE BRASTAGI ( DALAM PERJALANAN)
    SINGGAH KE PUNCAK LAKE TOBA SIMARJARUNJUNG MAKAN PISANG GORENG SPECIAL SAMBIL MINUM COFFEE
    SINGGAH KE AIR TERJUN SIPISO PISO MELIHAT PEMANDANGAN SIPISO PISO WATERFALL
    CHECK IN HOTEL KAT BRASTAGI
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    WISATA MALAM
    TOUR KEDUA BERAKHIR

    "DAY 3 "


    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    SINGGAH KE BUKIT GUNDALING
    SINGAH KEPASAR BUAH BRASTAGI SAMBIL MENIKMATI JAGUNG REBUS DAN JAGUNG BAKAR DAN BERKENDARA MENAIKI KUDA
    MEMETIK STROWBERRY SENDIRI
    PERJALANAN KEMEDAN
    SINGGAH KEKEDAI BATIK
    CHECK IN HOTEL
    ISTIRAHAT BAGI YANG NAK ISTIRAHAT , BAGI YANG TAK BOLEH PERGI PIJAT TRADISIONAL MEMANJAKAN DIRI DAN RILEX
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    KEMBALI KE HOTEL ( ISTIRAHAT )
    "DAY 4 "
    SARAPAN PAGI ( BREAKFAST )
    MELAWAT KE ISTANA MAIMOON
    SHOPPING MAL KOMPLEK
    SHOPPING BIKA AMBON
    KELILING KOTA MEDAN SAMBIL MENUNGGU MASA TRANSFER KE BANDARA AIRPORT KUALANAMU MEDAN



    "HARGA PAKEJ 4H3M / PAX
    RM 430 / PAX (MIN 5 ORANG )


    "PAKEJ INCLUDE
    TRANSPORT FULL AC
    HOTEL 3 STAR , 4 STAR
    BREAKFAST , LUNCH , DINNER
    AIR MINERAL
    DRIVER AND TOUR GUIDE
    FERRY KEPULAU SAMOSIR

    FOR INFORMATION :
    WHATSAPP : +6287867000255 (Saidina Umar)
    FACEBOOK : saidina umar , melancongmedan
    group facebokk : melancongmurahsodap(travellyholidays)
    EMAIL : medanhiphop@gmail.com
    blogspot : melancongmurahsodap.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. hi..boleh email tentatif x?sy nk pergi dec thun ni..email cutecla_84@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun plan nak pergi sana dec 2016.. sis pegi sendiri atau join tour??

      Delete
    2. Saya & wife dah plan ke Sana Dec 2016 Ni, boleh share tentative sebab 1st time Pergi dan bawa anak semua

      Delete
  28. Bole emailkan saya di arztechsolution@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    ReplyDelete
  30. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ 04 HARI / 03 MALAM MYR : 380 (10 ORANG )
    HARGA PAKEJ 03 HARI / 02 MALAM MYR : 275 (10 ORANG )

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.



    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL

    ReplyDelete