Monday, 16 July 2012

DIY: THE MAKING OF 'RANGKA BESI PELAMIN'

ASSALAMMUALAIKUM

Harus di kata ini adalah projek khas DIY untuk semua followers/silent readers dan lovely  B2B =)
It will be my pleasure to share dgn uolls memandangkan ada 2,3 org yang bertanya.... =) Mila suka tgk B2B yang DIY their own pelamin, they give inspirations to others B2B... Oleh kerana Mila ni jenis manusia yang suka kan keindahan, jadi, Mila mahukan semua2 yang indah belaka, especially bila bab2 preparations for engagement and reception... Jadi, lahirlah AAWD. Bonus tambahan untuk Mila bila mana ibu Mila adalah seorg Florist dan penggubah hantaran, beliau lah yang bagi inspirations untuk Mila buat Biz wedding dan decorations nih... =) 
 Berbekal kan ilmu seciput yang Mila tuntut di UiTM, Mila try buat rangka besi untuk di jadikan backdrop pelamin...Huehuehue... so, mari baca slow2 the explanation of the making of RANGKA BESI PELAMIN...


kalau nak ikutkan dlm term engineering, gambar di atas terdiri daripada 2 columns and 1 beam... heee

column/ tiang ni di design kepada 2 bahagian, ada bahagian dalam dan luar... jika combine kedua2 bahagian, panjang sebenar tiang adalah 10 kaki...  untuk mendapat kekuatan yang optimum, besi di dalam mestilah lebih kecik dari besi di luar, biasanya kalau kita pergi kedai besi, kte boleh pilih besi ni mengikut size nye... kemudian, di tengah2 joint/ perjumpaan besi tersebut, mintak pakcik besi tu buatkan satu lubang untuk di masukkan skru, jadi nya, besi ni boleh kite adjust2 mengikut kesukaan , dimana kite boleh naikkan besi yang di dalam mengikut ketinggian yang di kehendaki... =) 

hmmm... agak2, korang paham ke penerangan mila setakat nih???? memahami??? jadi, mari kite teruskan =)

semasa memasang pelamin, letakkan satu tiang di sebelah kanan, dan satu tiang lagi di sebelah kiri, untuk joint kan kedua2 tiang tersebut, letakkan beam (besi yang dkt tgh2 tu, refer gambar di atas), 
then, masukkan kain  mengikut warna tema pelamin...

pelamin yang cantik adalah pelamin yang menggunakan kain yang banyak sebagai backdrop pelamin, selalunya mila gunakan 15-21m kain sebagai backdrop untuk mini pelamin, kain ni dipotong setiap 3m, jadinya, if guna 21m kain, dapatlah 7 keping kain... 7 keping kain ni diletak sederet di besi yang mila panggil beam tu... 

macam mana nak letak kain2 tersebut???

mudah je, bayang kan macam korang nak gantung langsir... jadinye, kain2 tersebut haruslah di jahit =)

then, siaplah backdrop tirai pelamin youlls!!!

tapi, if korang rasa susah untuk buat besi2 nih dan tak tau nak buat apa dengan besi2 ni selepas habis majlis, korang boleh je sewa 1SET DIY PELAMIN dari pihak AAWD yang merangkumi, (wink, sempat tu cik mila promote biz die, ngeeee)

~ 1 set rangka besi - backdrp ~
~ kain tirai mengikut tema majlis ~
~ 3m x 1.5m carpet berwarna cream/putih ~
~ 2 pcs bantal nikah ottoman ~
~ 2 pcs flowers arrangement warna putih/pink bersama dengan glass stand dan pasu ~
~ 2 pcs spotlight ~
~ 1 set stage size 2m x 1.5m ~
~ 2 pcs bantal roses ~
~ 2 pcs small bolster ~
(SET INI SESUAI UNTUK MAJLIS PERNIKAHAN DAN PERTUNANGAN)


gambar dekat atas ni adalah hasil DIY oleh one of my customer =)


dengan harga runtuh RM200 sahaja!!!!

so, korang dah boleh jimat di situ!!!

HARGA INI VALID HANYA UNTUK FOLLOWERS BLOG  our story start in feb  INI SAHAJA (Harga asal, RM300, boleh refer SINI untuk lebih lanjut)

If tgk trend atau design pelamin sekarang, lebih banyak mengunakan kain jika di bandingkan dgn dolu2 nye design, which is menggunakan backdrop kayu.. 
Dolu2 jugak, ramai yang ingat, pelamin yang menggunakan kain/tirai backdrop ini di attach kan ke dinding rumah, dimana harus di stapler dan sebagainya, tapi, tidak lagi bila mana sekarang, ramai vendor pelamin yang menggunakan rangka besi sebagai backdrop pelamin.... Akhir kata, untuk B2B yang mampu dan tidak ada masa untuk DIY pelamin sendiri, hired lah vendor pelamin yang sesuai mengikut budget korang =) hehehehe

HARAP ENTRY KALI INI MEMBANTU YOULLS DAN SEDIKIT SEBANYAK MEMBERI IDEA PADA YOULLS DALAM MEMBUAT PREPARATION FOR YOUR WEDDING SOON....GOOD LUCK dan SELAMAT MENCUBA =)

till then,

salam sayang, 

cik MILA =)

5 comments:

  1. hee...harap entry ni dpt membantu cik susu =)

    ReplyDelete
  2. salam..boleh bgi details x kalau nak sewa set diy pelamin ne?tq

    ReplyDelete
  3. Salam..

    Saya nak minta pendapat..if saya nak diy sahaja pelamin sanding di bawah khemah..berapa panjang & ketinggian besi tirai(Rangka Pelamin)..harap dapat membantu..boleh e-mail saya kiowahotoru@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. sya ada kemusykilan la pasal beam ngn kain pelamin tu...mcmana nak sangkut kat beam tu/ beam tu sedia ada pcangkuk mcm kain langsir ke then klu kta nak gantung dua jenis kain kat belakang warna putih the depan pink mcamana nak sangkut... harap sgt pjelasan awak tq ye

    ReplyDelete