Thursday, 10 July 2014

Deco bersama puan Mila #livingroom

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

Hy readers!

Tajuk tak menahan kan.. hahahaha...

Alhamdulillah, sudah 12 hari kita berpuasa, dah nak masuk pertengahan ramadhan kan, cepat je masa berlalu... 

persiapan untuk menyambut syawal dah ready? Mila & En Qayum, biasa2 jee... tak de persiapan sangat. Baju Raya dh lama tempah, lepas balik dr China hari tu, sbb beli kain segulung dgn family, jadi tempah pon sama2...

baju ni nanti ktrg recycle je untuk majlis wedding adik Mila Oktober nanti, senang! tak payah nak buat baju lagi =)

erkh, majlis kawin lagi? hahahaha... yolahhh... den ada 6 org adik beradik, sorang2 nak tamat zaman bujang ;) insyaALLAH lepas ni gap lama sikit, sbb yg no 5 tu baru nak masuk 18, jangan nak berangan nak kawin okeyh... hehehe...

Cerita tentang Rumah kami, tahun ni, simple je. Sebab Raya tahun ni pack gile dengan kerja Wedding, Alhamdulillah, rezeki untuk AAWD =) jadi untuk rumah, Mila deco simple-simple ajee... Rumah ktrg pon tak lah besar mana, lagi-lagi living hall,just ada Sofa 3 seater, Round bench, bunga seketul, coffe table, & rak tv.

and ada lah beberapa wall deco. hee...


3 seater sofa & drawing dari Bali.

Drawing dari Bali yang hampir tertinggal!


drawing ni memang sengaja Mila beli painting nya black & white... sebab rasa aman & tenang je bila pandang. 
Errrkkk... sebenarnya, masa nak pilih drawing ni memang buntu abis, sebab drawing dekat bali semuanya cantik2, siyes! tak tipu, memang tahap meleleh air liur , hehehhehe ;) jadi, to play safe, dan paling utama nk matching kn dengan perabot, ktrg pilih yang ini! kalau tgk real drawing ni, timbul2 die nya watercolor.

price drawing ni RM130, murah kan? size nya boleh dikatakan 3/5 dari size sofa, memang sedang elok je bila letak. masa beli dekat bali, ktrg bawak balik without frame, drawing semata, tu yang masa nak balik tertinggal dekat airport, sebab pegang gitu je, dan ianya bergulung... 
awal bulan 6 hari tu baru p hantar kedai frame, hahaha, kalau drawing ni makanan dah lama basi! cost untuk frame, RM130 jugak! sama pulak harga nya, terasa mahal! tapi, ok lah, sebab buat area rumah mila, jadi save duit minyak =)

painting untuk living hall ni Mila cat color cream =) erkh, bukan Mila yang cat, suami tercinta yang cat =) Cat asal, color putih, jadi ktrg tukar dengan color cream, senang nak cat, sbb cat asal dah color basic =)

untuk feature wall, Mila cat color purple, guna cat momento, tapi, tak berapa nak jadi sangat! haha!



boleh refer entry yang ini =)

cuma sekarang, ada penambahan sikit dekat ruangan makan ni, nanti Mila share di entry yang lain.
**ruang makan ktrg bercampur dengan living hall sebab living hall rumah ni memanjang.

3 seater sofa yang ada di ruang tamu ni, ktrg beli dekat IKEA (fans tegar ni!) beli pon time Sale! dan saje lah tgk2 bahagian As Is (fav department yang en Qayum suka sangat pergi dekat Ikea) alhamdulillah, rezeki kami masa tu, jumpa sofa ni, masih elok lagi, price asal RM1600, kami dapat RM560
Murah sangat kan!?
As Is ni ada macam-macam jenis barang yang dijual di dalam Ikea, cuma, ia nya bukan barang yang baru, tapi, produk display, tu sebab diorg jual murah =) so far, dah 2 barang ktrg beli dari sini, satu lagi, kabinet dapur. (kecik aje kabinet yg dibeli tu, siap boleh msk dlm keta =)


tips penting bila bershopping: pergi time Sale! 
masa ni ktrg beli jugak rak TV & meja kopi. IKEA bila tengah Sale, memang murah!
(En Qayum paling suka, sbb boleh jimat katanya =))

last week, Mila & En Qayum shopping lagi barang rumah dekat Ikea, jadi ada sedikit penambahan di ruang tetamu ktrg =) buat masa skrg tgh dalam pembikinan lagi, hehehe, nanti dah siap, Mila sambung #livingroompart2 pulak yaa... =)

 owhh, lagi satu, pasu & bunga pon tak siap lagi, baru beli last 2 days, the flower arrangement Mila bagi pakar yang buat, siapa lagi kalau bukan ibu tercinta, hehehe... Mila tlg bagi komen je nanti... (poyo sangat lah hang ni Mila oiiiii...) hehehe..

till then

salam ramadhan,

Mila

(p/s: MILA nak kasi sedikit cenderahati dari tempat2 yang Mila lawati tahun 2014, siapa yang nak, jangan lupa komen di ruangan comment entry http://ourstorystartinfeb.blogspot.com/2014/07/a-gift-for-you.html yaa... sampai 15 RAMADHAN je tau!!!)

1 comment:

  1. Cantik sngt frame tu mila...mmg tnng je tgok...

    ReplyDelete