Friday, 30 November 2012

Pelamin bertandang kakak saya...

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

okey, ini adalah pelamin bertandang Along Mila, temanya hijau... suka x? (suara eric leong) :P




Green theme =)
my Happy Family

Pelamin ni adalah hadiah untuk kakak tercinta =) Idea datang masa tengah buat, alhamdulillah ramai yang suka =) kalau korang suka, jangan lupa cntct mila erk... tak mahal pon design mcm ni, tak sampai 3k ponnn... design mcm ni pon cun if untuk dewan... =) sbb design ni mmg kena tempat yg luas, br cun bile amik gambar, kerusi pon gedabak je...heee...alhamdulillah umah family abg ipar bosar, sng nk deco =)

till then,

salam sayang,

MILA

Solemnization & Reception Wedding Progress

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

Alhamdulillah, makin nak dekat ni, progress wedding preps kami bertambah baik...mungkin sebab dah lega kot, majlis along Mila kan dan selesai... =)

hari tu Mila dah update progress nikah dalam entry INI kan... So, hari ni nak update progress nikah selepas entry hr tu dan progress reception jugak...

01.03.2013 (SOLEMNIZATION)

Date: 1st March 2013 - Checked!
Time: Lepas Isyak' (8-10pm) - Checked!
Venue: Dewan Cempaka, IYC Bandar Tun Razak - Checked!
Attire: Mila - Kak Aini, Wedding Galore - Checked! (tapi, x sempat nak g fitting lagi)
Attire: Qayum -on going, kelmarin dah try cr dekat Jakel, tapi, belum yang ada berkenan di dalam hati En Qayum
Family Mila Attire's: Green theme , Checked!
Family Qayum Attire's: Checked!
Berkat, 150 pcs of bottles: Checked! 
Berkat Deco: Pending
Guest: 150 pax - Pending
Invitation Card: Not yet
Food: Consider Done, (Dah jumpa dkt caterer IYC, Januari ni baru boleh confirm menu dan payment
Photographer: Anyevents Photography - Checked!
Videographer: LH MediaTv - Checked!
Pelamin Deco: Azmah Ahmad Wedding Decor - Checked!
Hand bouquet: DIY - Checked!
 Hantaran: On Going
Documents: Not yet
MUA: Checked! My Cousin lol
Bride's Maid: On Going
Bride's Maid Attires: Checked! (tinggal nak bagi je kat diorang ni =)

Alhamdulillah...nampak memberangsangkan kan? =) berbeza betul dengan progress yang lepas, Yeay! 
okey, ini pulak progress reception =)

02.03.2013 (RECEPTION)

Date: 2cd March 2013 - Checked!
Time: 12noon -4 pm - Checked!
Venue: Dewan Kampo, IYC Bandar Tun Razak - Checked!
Theme : Garden Wedding with pastel color =)
Attire: Mila - Checked! (dah beli kain! yeay! Mila beli dekat Jakel, ada sale oooo...now, tggl nak hntr dekat butik Suffia je ni)
Attire: Qayum - Checked! (minggu ni siap! dah leh g amik dkt tailor)
Family Mila Attire's: Purple , Checked!
Family Qayum Attire's: Checked!
Berkat: Not yet
Berkat Deco: Not yet
Guest: 800 pax - Pending
Invitation Card: On Going! (Dah dapat draft semalam, smile =)
Food: Consider Done, (Dah jumpa dkt caterer IYC, Januari ni baru boleh confirm menu dan payment
Photographer: Anyevents Photography - Checked!
Videographer: Non Ado (ada yang nak sponsored tak? hahha)
Pelamin Deco: Azmah Ahmad Wedding Decor - Checked!
Hand bouquet: DIY - Checked!
MUA: Checked! My Cousin lol

so, untuk reception ni, doorgift je tak nampak batang hidung, overall, dh okey dah...heeee
tetiba rasa nebes la pulak bile tgk banyk yang dan considered done...hukhuk...owhh yeay, benda kecik2 mcm guestbook & photo booth, papan tanda, candy corner & etc tu jugak x nampak lagi batang hidung, benda2 mcm ni biasanya last minute..hahha...buat sendiri, jd x pe kan last minute =p 
and lagi satu yang Mila tak update ttg honeymoon kan? owhh..yang ni, ktrg dapat package FREE dari caterer side Qayum, jadinya lambat lah gi since majlis Qayum nnt 30.03.2013 ya...
tapi, smlm usha2 tix Air Asia, mcm nak beli...ngee...tix super murah okeyh, ktrg cdg nak merehatkan diri sehari dua selepas majlis Mila, mayb Langkawi atau Medan =) dah beli tix nnt Mila buat review ya...

till then,
salam sayang,

Mila =) 

p/s: hari ni super buzy, 3 pelamin nak kena siapkan...huhu

Wednesday, 28 November 2012

Confirmed Purple!

ASSALAMMUAIKUM W.B.T

Alhamdulillah, setelah beberapa bulan mencari warna tema yang sesuai, finally, i'm falling in love with purple color lol.. ingat tak entry INI dan INI??? heee...
menawan qalbu betul, jadi nye, last weekend, Mila & en Qayum pusing2 lah cari kain... then, terjumpa satu color ni, nak cakap pink tak macam pink, nak ckp purple pon x mcm purple, color kain ni in between pink dan purple, tapi, sekali imbas mmg nampak mcm purple, kakak SA pon ckp kain ni color purple...sgt cantik okeyh... terus beli dan terus tempah baju untuk en Qayum, untuk Mila, insyaALLAH ktrg nak cari kain chiffon, bile? next week lah....=)
bile balik je umah, bg tau ibu, baju Qayum dah settle (both, belah Mila & belah bertandang), Ibu pon mcm semangat je bile dengar, terus ajak beli kain untuk family esoknye...ishk...ishk...
jadinye, ktrg pergilah ke Tewah The Mines hari isnin lepas, kebetulan, along Mila pon cuti, jadinye girls day out lah yaaaa.. heee....
nape ktrg pilih beli dkt Tewah???
1) dekat je The Mines dengan Umah
2) selalu dtg sini, usha2 kain, harga? mcm murah je...  lagipon nak beli berpuluh2 meter, vote for yg murah2 aje...ngeee (dasar kedekut?! bukanlah..nak jimat!)
3) walaupon Nagoya dekat Tesco kajang pon ada jual kain, tapi, tak banyak pilihan mcm dkt Tewah The Mines
4) Jakel KL? ibu tak nak gie jauh2...
so, we vote for TEWAH THE MINES...
heeee....

sampai je Tewah, terus mencari kain yang seangkatan dengan purple... Mila tunjuk lah segala kain yang RM6/meter, okeyh, fine lah, IBU x layan yaa... then, IBU ternampak lah sederet kain yang berkilaun, tengok harga.. OOOhhhh...Myyyyy....Gggoooddd, RM12.50/meter, gulp jap, if beli tuk 8 orang dah RM12.50 x 4 meter x 8 orang, haaaa....amik ko, x beratus jadinya...huhuhuhu...x pe lah...hanya untuk keluarga tercinta =)
so, skrg ni, kain untuk family dah beli, tinggal untuk lelaki je belum, sebab kain tu dah nak habis, jadi, tak cukup if nak beli lagi 5 set untuk lelaki...

warna kain? dusty purple =) me, like...sangat cantik =)

okeylah, kasi teaser sikit...


yang lipat tebal tu, kain kami, ibu, along, mila (nak jugak), qila n dibah... untuk 3 set yang dh berpotong tu pulak untuk nenek, ainatul & aida... hopefully, diorg pon suka dgn kain ni =)
so, sekarang tinggal pergi butik suffia, nak tempah baju! =)
yeay!

untuk kain bridesmaid pon mila dah beli, next entry la citer erkh... =)

till then,

salam sayang,

Mila =)

Wednesday, 21 November 2012

100 days!


ya ALLAH,  berikan lah kami kelapangan dan keberkatan dikala kami sedang membuat persiapan perkahwinan ini... 

 tinggal lagi 100 hari.... 

My Hectic Week

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

Hectic week?! yup, tapi, bukan minggu ni, last 2 weeks, masa 5-11 November 2012...
Hectic week sampai tido tak cukup, makan tak kenyang, blog berabuk! ohhh...messy life betul week tu... =.='
nak tau sebab apa? jom baca...

5.11.2012 (Monday)
- Settle hal-hal berkaitan di FKA
- Meeting with SV and En Azuan untuk ke site petronas sg. udang (esoknye)
- Ready barang untuk ke site
- Prepare documents untuk ke site

6.11.2012 (Tuesday)
- 8am, tunggu SV pickup untuk bertolak ke Sg. Udang, Melaka
- 11.30am, safely arrived, check in hotel, makan, tukar baju coverall, ready nak masuk site

 ni lah coverall yang wajib di pakai sepanjang berada di petronas penapisan sungai udang...

- 2.30pm , masuk site - handphone dan tab tak boleh bawa, time ni, mmg tak tau langsung dunia luar, uhukss... 
dan ptg ni cuaca tak berapa baik, kerja pon tak banyak yang boleh siapkan, so, sambung esok...
- 6.00pm , keluar dari site dan sangat penat, masa ni Mila dah inform en Azuan & en Afuan nak g makan seafood, alhamdulillah, SV bg green light dan RM200 untuk duit mkn ktrg...hoyeah2, lupa jap segala kepenatan.. heee...
- 8.30pm, keluar makan, ktrg mkn seafood dekat Umbai, Melaka =)


sedappp... =)

-11pm sampai hotel, terus tido, sok pepagi nak masuk site balik =.='

7.11.2012, Wednesday
- 830am , siap, breakfast dan terus masuk site
- sampai lah 6pm, kerja siap, alhamdulillah, terus balik hotel balik tuk siap2 balik umah!
- 830pm, alhamdulillah, selamat sampai rumah Ibu & Ayah Mila di cheras
- 900pm, gie kedai untuk prepare pelamin nikah untuk Nana di Bangi
- 930pm bertolak ke rumah Nana dan sampai je umah Nana, terus buat pelamin nikah, hiasan tangga dan backdrop bilik pengantin... hasilnya? seperti di bawah...

pelamin nikah Nana & Nashriq

hiasan tangga...

gambar bilik pengantin? lupa nak amik... =.='

balik je dari rumah Nana, terus tido, kepenatan....

8.11.2012, Khamis
- bangun je dari tido, ibu ajak gie Klang, jumpa Mak Lang dan amik udang, alang-alang nak ke Klang, Mila ajak ayah singgah Shah Alam, tuk amik baju dan barang-barang yang tertinggal, lepas tu terus gerak ke bangsar, beli bunga 
- balik je rumah, terus gubah HB nikah tuk Nana

9.11.2012, Jumaat
 - Nebes! hari yang nebes, orang lain yang kawin, Mila pulak yang nebes, memang setiap kali big events mcm ni, Mila selalu nebes, mcm Mila pulak yg nak kawen =p
hari ni dari pagi sampai ke petang, ktrg buat preparation tuk pelamin Nana...
waktu ni sempat selit kan time tuk gubah HB Juliza, mcm dlm gambar



siap je gubah HB ni, along mintak inaikan tangan die, sampai tangan Mila pon terinai sekali...uuuhhh

see..my hand...comot tomot...

pkl 6 ptg dh gerak ke Sapura , dann... i hate friday evening, jammed here and there! patutnya dari umah ke Sapura takes only 10minutes, tapi, ptg tu, nak dekat sejam yeee... ktrg benti solat dolu dkt sg besi...
- sampai je dewan, terus punggah barang and start deco!
- balik dari deco? hmm...biasalah around 3-4am... normal time...

design pelamin? here, there are...

 Nana & Nashriq Main Dais

  
Fresh Flowers Hb for Nana (during reception)

entrance deco... dkt tgh2 dewan...

 entrance deco jugak, tapi, yang ni dkt luar dewan, dkt pintu masuk

10 units of walkaway of sakura =)

10.11.2012, Sabtu
- tdo 2,3 jam, sebab hari ni big day my sis, by 7am dh bangun, bnyk lagi kerja x siap, teringat veil my sis x hbs jahit lagi, terus jahit,
then, sempat jugak selitkan time tuk gubah HB Eeta, tunang die dtg pickup around 10am

 siap je gubah, rasa cm, wow, cun nye...aku yang gubah ke nih??? okey, tau...perasan tannn kannn? hee...Mila suka HB ni, looks stunning, mcm vintage kan?

11 am along dpt call dr abg adam bg tau kedudukan khemah salah...bla...bla.. terus shoot ke tapak khemah tuk tgk..hmm... settle apa yang patut...next, boleh baca previous entry...=(
- hari ni hari yang paling panjang rasanya, sebab banyak perkara yang berlaku and my sister has been taken! =( even sedih, but, i'm happy for u along! after all, both of u tie the knot!

owhh..sebelum terlupa, ni lah pelamin along & abg adam di taman tasik permaisuri, simple je kan?


gambar dari OP along =)

suka pix ni!, Along looks so stunning and extravaganza happy sitting next to abg Adam... =)
I'm happy looks u are happy sis, love u!

11.11.2012, Ahad
- kenduri doa selamat dekat rumah baru Along & abg Adam =)

till then,

my hectic week end with bless =)

hari ni nak balik cheras, untuk preparation bertandang Along, pelamin di rumah abg ipar, AAWD buat kan jugak, hadiah kawen!


TILL THEN,SALAM SAYANG,

Mila =)

Tuesday, 20 November 2012

Nangis!

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

yaaa, saya tgh nangis bile tgk wall FB kakak saya ada video nikah beliau dan abang ipar... =(
nangis sebab...

~ saya tiada di majlis bersejarah itu ~
sebab masa tu Mila dan bakal adik ipar, Aida, baru je lepas kemas-kemas tapak khemah, masa tu baru je lepas siapkan pelamin, masa tu x sempat nak amik gambar pelamin, masa tu tak bawa apa2 kecuali handphone yang tiada bateri, masa tu super kelam kabut lepas tgk susun atur meja dan khemah x seperti yang di rancang, masa tu rasa bersalah sangat... sob... masa tu rasa ini je yang terbaik boleh hadiahkan for my only one sister in this world.. tears...

bile adik (Faqih) sampai ke tapak khemah, terus ajak die balik guna van barang dan singgah dolu masjid untuk hantar bantal nikah, meja nikah, carpet dan backdrop fences... 

sampai je dekat masjid, ktrg terkejut gile, ramai sangat orang, takkan rombongan abg adam ramai macam ni, lepastu ternampak ada 2, 3 orang yang memakai baju putih, macam nak nikah jugak, time tu kompius jap, ramai nye nikah hari ni? tapi, mmg ignore je dalam kepala, nak balik umah, siap2 dan terus terbang balik ke masjid, masa tu baru pkl 430ptg, upacara nikah start pkl 5ptg,masa tu mmg yakin dpt dtg tepat waktu nye...

biasanya dari rumah (bandar tun hussein onn) ke masjid (bandar tun razak) lebih krg 10 minit, tapi hari tu... sob.. (sedih) jalan super jam! pasrah je dlm hati, sempat ke ni??? sob...tears...
sampai ke rumah, terus bersiap secepat yang mungkin, adik pon same, tapi, masa tu dh pkl 530pm, dpt call dari Aida, die bagi tau yang adik Mila (Fahdli) call die bagi tau Along dah nikah! sob... tears... =( makna nya ktrg tak sempat nak datang... =( sedih...sedih sangat time tu... tp, masa tu Mila tak emo sangat sebab, pkl 6 majlis resepsi dah nak mula, keluarga perlukan Mila untuk uruskan hal-hal yang berkaitan majlis... masa tu tak pikir nak nangis, pikir nak selesaikan majlis dolu... adik dan Mila terus ke tapak khemah (Tasik Permaisuri) sebab dah agak, mesti dah tak de orang dekat masjid, for sure semua rombongan dah gerak ke tasik untuk jamuan makan...masa ni hujan renyai2 di sekitar bandar tun hussein onn... enter je kawasan bandar tun razak, hujan turun selebat-lebat nye, masa pass by kawasan masjid, tgk, ramai sangat orang, masa tu tak pikir apa dah, risau kawasan tapak dihujani air hujan, especially pelamin dan meja beradap, sebab before tinggalkan kawasan khemah pkl 430 tadi, ktrg tak turunkan canvas untuk pelamin dan meja beradap, berdoa dalam hati, semoga orang catering will do it for us...

sampai je ke khemah, nampak kakak mila dah ada dekat situ, adik, Faqih terus peluk Along dan... sob...diorang nangis sebab x sempat tengok nikah... =( Mila? sedih sangat, tapi, banyak perkara dalam otak x selesaikan lagi, sebab masa sampai tu, PA system x pasang lagi, cari org catering, tanya itu dan ini, lepas tgk adik dah ok, Mila salam Along... tears...

sebenarnya, hari ni Mila nak review majlis kakak dengan gambar, tapi, jadi emo pulak bile tgk video nikah diorang, terus tulis entry ni... next entry Mila review about majlis k... a lot of things to share with all of you... =) kali ni perkara yang indah2 dan gembira belaka... no more tears please cik MILA...


sangat emo dan sedih bile tengok video ni, especially during akad, hanya ibu, nenek dan dibah (my younger sister) je ada time tu... =(

till then,

salam sayang,

Mila... tears...